Madame
Mallory și micul bucătar indian a lui Richard C. Morais, e o carte care ar trebui să se vândă ca pâinea
caldă într-o țară atât de obsedată de concursurile între bucătari, e o carte pe
care nu ar trebui să o citești decât după ce ai mâncat cu o cană de ceai sau un
pahar de vin lângă tine pentru a te concentra și asupra acțiunii sau
personajelor și nu numai asupra gusturilor pe care mintea le imaginează din
marea cuvintelor indiene sau a ingredientelor cu care suntem noi obișnuiți.
Dacă vi se pare că haute cuisine e un nou El Dorado citiți
cartea asta care arată și cealaltă față a oglinzii, lupta cu TVA-ul, lupta cu
sindicatele, orele lungi de muncă susținută, perioada de ucenicie în care speli
doar vase sau te ocupi de jumulirea păsărilor.
Alergătura permanentă după reinventare până când mâncarea devine
atât de fusion încât își pierde înțelesul de bază.
E o carte despre mai mult decât mâncare, o carte despre
intoleranță, despre părăsirea locurilor pe care le iubești, despre ieșirea din
zona de confort, despre oameni în cea mai mare parte și despre lecțiile pe care
le au de învățat.
”- Acum câteva săptămâni, un turist fără minte a intrat prea
repede cu mașina pe aleea de la fermă și a călcat-o pe mama acelor șase boboci.
Când se întâmplă așa ceva, s-a zis cu ăia mici. Celelate rațe îi ciupesc până-i
omoară. Dar pasărea aia bătrână a avut grijă de bobocii fără mamă. I-a lăsat să
se alăture bobocilor ei.
-O, înțeleg.
-Non, non, madame. Rața aia o să moară de bătrânețe. Eu n-o
omor. Pentru ce? Un ficat? Nu aș mai putea să dorm noapte. Imagnează-ți : o
rață care e mai bună ca un om. Nu pot să-i fac nici un rău”
Am citit în recenzii că ar avea un loc comun cu Ratatouille
dar în vreme ce deviza lui Gusteau era că ”oricine poate să gătească”, aici
întâlnim opinia că există bucătari înnăscuți și că numai ei vor ajunge starea
de graței necesitată de haute cuisine .
În general dacă nu ești dispus să metidezi asupra unor chestiuni ca diferențe culturale, dezrădăcinări
și intoleranță, privește cartea asta ca pe una de vacanță, o lectură ușoară
olfactivă și gustativă care te va lăsa mereu cu nostalgia unui gust bun,
bildungsromanul unui bucătar pe care îl poți găsi aici pe hârtie sau ca ebook
Intrebarea este: citesti sau salivezi? Daca e cu prea multa mancare nu rezist...
RăspundețiȘtergerecred că reziști pentru că e multă mâncare indiană, ca atare nu prea știi despre ce e vorba :)
Ștergeretot spuneam eu ca treb sa mi inoiesc stocul de carti. si cum tot ma uit la tv paprika, cartea asta le imbina pe amandoua: si citit si mancare :)
RăspundețiȘtergere