miercuri, 28 mai 2014

Mesterul Manole

Îmi place Hapi, nu o să spun că o iubesc, nici pe mine nu sunt sigură că mă iubesc ştiu doar că mi-s dragă, eu , ea, o mână de alţi oameni, nu mulţi, pe restul îi privesc, îi analizez, îi accept.
Şi poate mi-e dragă şi pentru cum ştie ea să pună întrebări importante, de data asta a fost despre relaţii.
A fost despre partajul necesar la finalul fiecăreia, nu, nu ăla cu taxă e timbru în care ne împărţim 5 suporturi de pahare şi balansoarul pe care ţi l-a cumpărat de ziua ta când te iubea.
A fost despre câţi atomi din sufletul tău vor rămâne cumva în urmă şi cât din el o să iei cu tine, despre furia cu care o să retezi şuviţa aia de păr pe care şi-o încolăcea absent pe arătător, despre cum o să cauţi un depozit cu costuri accesibile în care să păstrezi amintirile pentru o vreme, ca să te protejezi pe tine de imaginea lor prea vie, apoi ca să îi protejezi pe ceilalţi de aura pe care o vor dobândi cât ţi le-ai ascuns ţie.
Şi m-am gândit că noi, ăştia care nu credem ever after, avem şi noi norocul nostru. Noi ne clădim relaţiile raţional, ştim că într-o zi o să se ducă dracului şi avem mare grijă ce punem pe fundaţii.
De fapt, „noi ne clădim” e deja suficient, nouă iubirea nu ni se întâmplă, o învăţam şi cu ocazia asta ne punem sufletul la adăpost, când ai avut o dată răbdarea să iei fiecare trăsătură bună a celuilalt şi să o hiperbolizezi conştient, şi apoi să iei fiecare defect, să-l cântăreşti, să-l accepţi şi apoi să-l minimalizezi la fel de conştient, vei putea repeta operaţiunea.
Relaţia aia are şanse să ţină o viaţă, pentru că vei vedea la timp unde şchioapătă şi câtă vreme vei dori să o menţii în viaţă, vei repara pur şi simplu.
Când relaţia ta a fost magică, scrisă în stele, instantanee, o să vrei să o repari dar cum naiba să faci asta când  ţi s-a livrat totul dintr-o dată cu steluţe în jur.
Poate la un nivel pare trist, încă nu mi-am dat seama dacă regret felul meu de a fi, de a nu putea să ajung niciodată la nivel de Romeo şi Julieta ( pe ăştia doi nu i-am înţeles niciodată) dar un lucru e sigur sunt destul de liniştită că eu nu voi figura niciodată în vreo legendă gen Meşterul Manole pentru că pur şi simplu propria mea fiinţă e prea importantă să o folosesc drept material de construcţie în zidurile unei relaţii.



3 comentarii:

  1. Cand vine cu prea multe stelute, pana la urma vezi stele verzi. Indragosteala e doar o dereglare hormonala, cred, iubirea e aia in care iti folosesti creierul in loc sa te arunci ca vaca in lucerna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate ca e important sa tii cu dintii de o relatie ce ti se pare "magica". Mie mi se pare mai important sa-i pui capat atunci cand ea incepe sa scartaie, inainte sa se transforme in ceva urat, sa ramai macar cu amintirile frumoase, nu cu reprosurile si injuriile.
    Daca toti am fi Romeo si Julieta iti dai seama cati avocati ar muri de foame? ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te rog, nu ma face sa citesc piesa sa iti spun cate dosare pot iesi din povestea aia, oricum neste succesiuni clar s-au deschis :P

      Ștergere

Da-ti cu parerea ca e gratis