luni, 26 octombrie 2015

Cuvinte

Ar trebui, desigur, să scriu acum altceva, o treabă complicată care cuprinde terenuri și drepturi și linii drepte și poate unele curbe. Dar nu-mi stă sufletul la ele. Mintea poate, cu mintea e ușor, tu îi spui încotro să o ia și ea se duce.
Cu sufletul e mai greu, el are propriile lui afinități și nu îl poți convinge să se întrepte spre direcțiile care nu îi plac. Îl poți forța desigur dar va trebui să plătești un preț pentru asta și dacă am vorbi numai de onorariul psihologului pentru terapie ai scăpa ieftin. Prețul constă în orele de depresie în care lumea ta se face gri, în anii de viață supraviețuiți cu unghiile înfipte adânc în palme și trăiți cu numai la 5% din cât ai putea. Așa că da, poți forța sufletul să meargă pe unde nu vrea dar eu prefer să nu.
Și am ajuns în loc de terenuri cu linii drepte și curbe, cu hotare mai mult sau mai puțin corecte, să mă gândesc la cuvinte.
Se spune că o faptă rea o poți repara prin una bună dar un cuvânt rău odată scăpat în lume e dincolo de reparație. Și atunci iei toate cuvintele și le îneci în tine, că marea e departe și oricum ar fi o licență poetică. Toate reproșurile pe care ai fi putut să le faci, tot răul pe care ai fi putut să îl vrei îndreptat, toată înțelegerea și veselia și iubirea pe care ai fi putut să le ceri și pe care le-ai tăcut fiindcă ar fi deranjat viața altcuiva.
Nu le dai drumul în lume pentru că o vorbă rea scăpată afară o va modifica negativ pe vecie, dar înăuntru te întreb nu vor produce efecte? Cuvintele de care ai apărat universul nu se vor strânge în tine măcinându-te, ocupând rând pe rând celulă după celulă până cînd tu vei deveni numai învelișul unei tumori pietrificate de cuvinte înghițite?
Ajunsă în punctul ăsta deja încep să mă îndoiesc despre zicerile astea pline de înețelepciune din vechime. În ce lume ar fi drept să înghit un cuvânt rău meritat de celălalt și să mă autodistrug pentru a proteja lumea lor?

În nici una . Nu îți înghiți cuvintele, bune sau rele, ele au fost determinate de ceva, nu lăsa cauzele fără efect pentru că în mod nedrept cele rele se vor repeta iar cele bune se vor opri în lipsa efectului. Lasă universul să își poarte singur de grijă sau să se autodistrugă din cauza unui viciu de proiectare și vorbește. Ai grijă de sufletul tău pentru că e tot ce ți-a fost dat și e tot ce vei lua cu tine și în runda următoare, dacă există undeva, cândva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Da-ti cu parerea ca e gratis