luni, 4 august 2014

Aurul, consumatorul si economiile

Nu ştiu cum aţi crescut voi dar eu am crescut pe lângă bunică-mea care a prins tot felul de schimbări: de regim, de viziune, de politică.
Aşa că peste ea au trecut stabilizarea, împroprietărirea, întovărăşirea, cooperativizarea şi din nou reîmproprietărirea şi apoi denominarea. Bunică-mea le-a văzut şi simţit pe toate pe pielea ei.
A văzut găini puse să clocească în coşuri pline cu bacnote care cu 2 zile înaintea puteau cumpăra moşii întregi şi care acum aveau mai puţină valoare decât puii ce urmau să fie scoşi. Şi atunci a ajuns la concluzia că omul mai bine investeşte în terenuri şi case.
A văzut pământurile cumpărate cu greu trecute „de bună voie” la întovărăşire şi apoi în CAP-uri, şi-a văzut luate din curte spre „binele societăţii socialiste” oile şi boii pe care îi îngrijea ca pe copii şi atunci a ajuns la concluzia că mai bine şi-ar fi cumpărat galbeni, chiar dacă nu putea să îi folosească o vreme, chiar şi îngropaţi în ulcică în grădină tot ar fi prins mai bine decât pogoanele pentru care nu a primit nimic.
Şi cînd  creşti aşa, pe lângă unul care a văzut cum toate pe lumea asta se schimbă, începi să te gândeşti la rândul tău  dacă nu cumva în locul contului gras din bancă nu ar fi mai bine să trimiţi ceva aur în Elveţia şi să păstrezi un pic ascuns ca monedă supremă de schimb. Plus că eşti destul de motivat să citeşti despre bani, investiţii şi alte trucuri de siguranţă financiara.
Aşa că m-am gândit la aur, destul de mult ca alternativă de investiţie şi am ajuns la următoarele concluzii.
1.     Aurul nu este un instrument de speculaţie financiară, valoarea lui creşte lent aşa că dacă te decizi să îl cumperi aşteaptă-te să verifici cât ai câştigat la afacere abia peste 15 ani minim.
2.     Dacă tot l-ai cumpărat nu îl vinde curând, mai bine economiseşte în altceva dacă te ştii cam neechilibrat financiar, din tranzacţiile pe termen scurt pierzi la sigur, mai toate băncile vânzându-l cu primă şi răscumpărându-l cu discount.
3.     Nu cumpăra bijuterii, bine, ia-le ca podoabe dar nu ca investiţie, pentru că pe lângă preţul metalului, care e de regulă de 18 k sau 14 k deci nu calitatea ideala, ei plăteşti şi manopera care costă cât încă un gram sau chiar două de aur şi se demodează rapiduţ.
4.     Ceva aur prinde bine la casa omului, ca sistemul suprem de siguranţă pentru apocalipsa tuturor monedelor, un fel de Ragnarok financiar, dar nu exagera cu el, la urma urmelor într-o astfel de societate postapocaliptica cei mai bine asiguraţi vor fi ăia cu armele, apoi cei cu mâncarea şi abia în al treilea rând cei cu aurul, dar tot mai bine decât cu monedă.
5.     Ca element de nesiguranţă e drept nu o să ştim niciodată cum va evolua lumea de aici încolo, totuşi mai bine de 3000 de ani în care scoietatea umană a pus preţ pe aur mă face să îi dau şanse şi de aici încolo.
6.     Dezavantajul aurului este că el nu creşte, cumperi azi 10 grame tot 10 grame o să ai şi peste 10 ani şi peste 100 de ani, vei câştiga ceva din creşterea preţului dar nu va fi un spor consistent ca în cazul unui fond de investiţii bine ales de exemplu, ba chiar se poate situa sub nivelul unei dobâzi capitalizate pe aceeaţi perioadă a sumei investite.
7.     Avantajului lui este că la urma urmelor toate monedele de pe lumea asta sunt frunză în vânt, pierzându-şi de mult acoperirea în aur şi mai devreme sau mai târziu ne vom vedea în situaţia în care, pe rând sau simultan, nu vor mai valora nici hârtia pe care sunt tipărite.
Pentru a vă forma propriile păreri despre aur puteti incerca sa citiţi despre cine îl cumpără şicine îl vinde şi pe aici.


3 comentarii:

 1. Si in caz de foamete (sa zicem) dai tot aurul pe o paine. :) Ma duc sa-mi iau permis de arma :)))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. pai deh eu am zis ca aia cu arme sunt cel mai bine asigurati si o ranga e buna, n-ai nevoie de permis

   Ștergere
 2. la bursele internationale (NY, Nasdaq, etc) se negociaza si aurul. Acum piata e deja sus, deci eu cred ca nu e un moment bun sa cumpar aur, decat de la careva care e in situatie disperata.
  Sunt si alte solutii de investitie, ma gandesc la invesitii in strainatate, evident.

  RăspundețiȘtergere

Da-ti cu parerea ca e gratis