vineri, 25 iulie 2014

Teoria conspiratiei

Uneori mă gândesc la diverse treburi, de regulă în timpul pauzelor de publicitate, azi s-a întâmplat să mi se declanşeze ideile în timp ce auzeam din nou reclama pentru nu ştiu ce film cu naţiunea vampirilor.
Şi am avut un şoc, nu emoţional, ci din ăla de revelaţie, momentul în care nu numai ştii dar şi înţelegi că pământul e rotund.
Voi nu v-aţi întrebat niciodată de  unde a început obsesia asta cu vampirii? Şi mai ales de ce? Pe vremuri erau priviţi drept ceva real şi rău, apoi i-am transformat în poveşti. Vampirii nu există, vampirii, zânele, vrăjitoarele, dumnezeu, toate au fost trecute în categoria rodul imaginaţiei.
Şi după asta am început să îi scoatem pe rând din lada fanteziei, dumnezeu a redevenit atotputernic, vrajitoarele sunt organizate în convente, traiesc in simbioză cu natura şi manipulează energii, până şi fizicienii au început să admită că poate toate astea nu sunt o reminescenţă a temerilor preistorice, că energia există, ce energia poate fi utilizată după cum vrei, că materia nu este solidă, că Matrix nu e chiar o bătaie de câmpi, nu în totalitate oricum.
Şi vampirii? I-am scos şi pe ei din lada cu lucruri periculoase, le-am înalţat calităţile pe catalige şi i-am transformat în eroi romantici, 90% din tânara generaţie s-ar logodi fără înconjur cu unul din ei.
Ne dorim puterea lor, longevitatea, rezistenţa, corpul fusiform, capabil de viteze incredibile fără să luăm în seamă ce renunţare ne-ar aduce asta. Fără să ne gândim cum am jertfi fără să ezităm o altă viaţă pentru a ne asigura încă o clipă de veşnicie.
Vampirii nu există. Sau da? Se dovedeşte încă o dată că avem parte de un sistem de informare infirm în care cei care ar trebui să ne spună adevărul tac? Suntem supuşi valului ăsta de informaţii romanţate despre vampiri să putem accepta resemnaţi apariţia lor între noi? Şi or să fie mucegăiţi sau stralucitori?  O să  fie totuşi recunoscută existenţa lor înainte ca ultimul grăunte de nisip să se fi scurs din clepsidra omenirii aşa cum o ştim?
Aceasta este o duzina de cuvinte ca atatea altele, poate că spune adevărul, poate că nu, voi alegeţi în ce variantă să credeţi.




11 comentarii:

  1. o, da, jurnalele bampirilor au intrat în vacanţă şi ele. :)))
    acuma serios, ştii cum vine asta cu vampirii? ca povestea cu lodovic soare. cică o epocă strălucitoare şi plină de fast. de parcă am uitat cum îşi ascundeau duhorile în parfumurile alea de ar fi năucit şi un mort.

    RăspundețiȘtergere
  2. Să știi că această teorie conspiraționistă mi-a trecut și mie prin minte. Dar eu până nu văd, nu cred. Așa că după ce-oi întâlni primul vampir deconspirat mă pronunț asupra chestiunii în discuție. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu tot in dubiu sunt, mai mult asa ca nu stiu care varianta o fi adevarata cu vampiri sclipitori si vegetarieni, caz in care vreau si io, ca vorba aia, ori gatesc animalul ori ii beau sangele cam tot aia, sau aia cu vampiri mucegaiti si naspa caz in care nu mai vreau

      Ștergere
    2. Eu vampir nu m-aș voi în nici una dintre variante. Mai există prin literatura și filmografia de specialitate un soi de vampiri care pot fi confundați cu ușurință cu oamenii. Nici mucegai, nici sclipici! Mie aceștia îmi plac. :))

      Ștergere
  3. m am uitat si eu o vreme la un serial cu dintosi din asta. dar cand au bagat politica si acolo si au dat o pe SF uri m am lasat.
    mie mi se pare chiar periculos curentul asta care suceste mintile adolescentilor. deci da. eu cred ca existaa o conspiratie, dar la alt nivel decat ces spus de tine. ptr ca ce fac filmele astea cu mintile generatiilor viitoare nu e ceva de trecut cu vederea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca te uiti un pic in urma o sa descoperi ca tot timpul cineva s-a jucat cu mintile noastre prin filme sau carti, uite numai corelatia dintre "visul american", perioada consumerismului, ideea iubirilor perfecte si rata depresiilor si sinuciderilor

      Ștergere
  4. Mai grav este ca adolescentii se familiarizeaza cu ideea mortii... N-ai vazut ce de carti cu vampiri sunt pentru tineri? E alarmant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu numai cu ideea mortii ci cu ideea ca moartea nu are efecte negative, nu o mai percep la adevarata ei dimensiune

      Ștergere
  5. Deci 1: mi-am adus aminte de Bella și Edward! :-D
    2. Eu cinosc vampiri în viața reală! Sunt unele persoane cu care stau de vorbă și simt că mă lasă energia de tot. Zău!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coreeeect! :-))))

      Acum mă întreb dacă oi fi fost și eu pentru cineva... :-D

      Ștergere

Da-ti cu parerea ca e gratis