marți, 22 iulie 2014

Jurnalele vampirilor - versiunea olteneasca

Era în anul de graţie 2004, nu aş ţine minte aşa bine dar eu am pierdut prima parte a circului mediatic pentru că a fost perioada cu boala şi moartea tatălui meu. Ca atare nu am aflat de la tv sau din ziare de cazul ăsta halucinant ci abia când ne-am trezit cu fiica strigoiului la uşă.
Dap, ştiu, viaţa mea bate filmul şi la un moment dat o să  rezulte un blockbuster când va fi ecranizată. Aveam vreo 26 de ani şi trăisem destul în spital în ultimele luni cât să nu am nici o problemă cu fotografiile din dosar sau povestirile părţilor.
Pe scurt a fost o dată ca niciodată un om care a căzut din căruţă şi s-a lovit la cap, medicina românească mai mult decât performantă evident nu a reuşit să îl salveze şi omul a murit aşa că l-au îngropat undeva în prejama Crăciunului.
Prin ianuarie fiică-sa dusă după obiceiul locului să îşi tămâie tatăl şi să îi aprindă o lumânare la cap, a descoperit mormântul lejer „umblat” semn că se căutase ceva prin el.
Logic s-a dus la poliţie, în prima fază, s-a crezut că hoţii căutaseră ceva bijuterii sau dinţi de aur, deşi cine a fost vreodată prin Marotinu de Sus ştie că mai degraba ar fi descoperit America decât ceva de valoare prin mormânt.
De aici încep filmele americane.
Rezultă că nepoata defunctului ( nora surorii lui dacă ţin eu bine minte) începuse după înmormântare să se simtă rău şi să îl tot vadă pe unchiu prin unghere ale casei gata să o atace. Ce jurnalele vampirilor? Ce Twilight? În Oltenia istorică tradiţiile nu s-au pierdut vampirii omoară oameni nu se căsătoresc cu ei. Dixit!
Măsuri se impuneau a fi luate, aşa că într-o seara după Sf. Ion se strânseră 6 voinici, şi purceseră în cimitir unde au dezgropat mortul, i-au  scos inima şi din grabă un colţ de plămân apoi au dat bir cu fugiţii.
Curajul nu i-a ţinut până acolo încât să recupereze vârful de coasă cu care au relizat operaţia şi nici mănuşile de menaj galben canar, pe care le văd şi acum cu ochii minţii pe colţul sicriului.
Mno, dacă vă ştiţi cu stomacul sensibil, mai bine mergeţi de citiţi altceva, să nu fiţi prezenţi la amintirile de la dezhumare, la fotografiile cu bietul strigoi mucegăit şi împiedicat să îşi doarmă somnul de veci întâi de Buffy local version, apoi de criminalişti şi medicul legist. A fost unul din momentele vieţii mele în care am mulţumit divinităţii pentru limitările tehnice şi anume faptul că fotografiile arată doar imagini nu şi mirosuri, pentru că toată nebunia deshumării avea loc deja pe la final de februarie.
Să ne întoarcem la exorciştii noştri. Din cimitir s-au oprit în prima răscruce unde au făcut un foc şi au trecut prin ea inima strigoiului, apoi s-au despărţit, rudele apropiate ( soţul şi fratele) victimei bântuite, s-au întors acasă, au ars inima aia pana s-a făcut cenuşă, au amestecat-o cu apă şi apoi au băut-o, dap toată familia, una din cauză că era bântuită, restul preventiv, poate se mai făcea strigoiul strigoi o dată.
Mi-aduc aminte audierile în care nici un martor nu părea suprins, şocat sau îngreţoşat de poveste şi cum mă bătea gândul că probabil asta cu scrumul de inimă era un leac răspândit. Chiar a întrebat o tanti revoltată ce era să facă? Să moară tot neamul că s-a trezit ăla să se facă strigoi?
Dacă vă imaginaţi că erau oameni rupţi de orice formă de cultură şi civilizaţie, mno mai gândiţi-vă, Buffy, exorcistul şef care operase strigoiul, ne-a spus că lui nu i-a fost frică în cimitir, că are 8 clase, 2 ani de profesională şi 6 luni de şcoală de şofer, om cult adicătelea.
Victima, care era bântuită, avea diplomă de bacalaureat şi îşi schimba culoarea părului parcă era mag metamorf. Erau oameni pe care întâlnindu-i pe stradă nu i-ai fi privit a doua oară, nu te-ar fi surprins cu nimic.
Încă mă gândesc dacă pe lângă condamnare nu ar fi prins bine şi ceva tratament de specialitate, pentru că exista o convingere colectivă în existenţa strigoiului şi nu numai la cei 6 magnifici.
Pentru înţelegerea completă a faptelor ar trebui să precizez că nu cred să se fi oprit vreun exorcist din băut între Crăciun şi Sf. Ion, asta explică multe din decizia lor curajoasă, dar dacă mă gândesc şi al faptul că în satul ăla existau vreo 6 metode de a descoperi dacă mortul a devenit strigoi şi încă vreo câteva metode de a rezolva situaţia, e drept nu  la fel de spectaculos greţoase, înclin să cred că mâine oamenii sunt gata să repete operaţiunea la fel de convinşi că sunt salvarea unei lumi intregi.


5 comentarii:

 1. Viata bate filmul in Oltenia ...

  RăspundețiȘtergere
 2. dacă ai avut curaj să te uiţi la fotografii şi mai ai şi puterea să povesteşti, apoăi hermioană scrie pe fruntea-ţi.
  dar îmi amintesc cumva, ceva destul de vag despre povestea asta şi chiar m-am mirat în felul meu că există datini de-astea atât de înrădăcinate.
  o poveste săsească vrei? când eram io mai mică şi saşii erau aşa, un fel de turişti de lux, o tante din vecini a plecat în jerm la neamuri. de emoţie, de fericire, de prea multă gremană şi salam fără soia, tante a murit, aşa că rudele de la depărtare s-au gândit să trimeată pe tante acasă în cea mai simplă formă posibilă: la plic. au purces voioşi la crematoriu, au efectuat împlicuirea defunctei şi tuşti la poştă. amu' ştim noi că unii oameni lecturau cu plăcere şi patimă scrisorile care, nărăvaşe, săreau graniţele, motiv pentru care tante a sosit mai repede decât corespondenţa care anunţa nefericita veste. cert este că, la vederea plicului, oamenii au crezut că este vegeta şi au efectuat o supă din defunctă. să-ţi spun ce bucuroşi au fost când au aflat ce conţinea de fapt plicul? :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mno, garantat 100% aia nu vor fi ever bantuiti de tante :P

   Ștergere
  2. ja, jaaa! da nişte vizite dă lucru pe la spital au efectuat. toţi galbini de ziceai că-s chinezi. multă vreme s-a râs pe la colţuri de tante-supe...

   Ștergere
 3. e o certitudine, uneori oamenii o iau razna; nasol e că se încurajează între ei în acesr sens; iată unde duce lipsa de educație, cultură, civilizație... nici nu mai știu cum să-i spun; e jalnic totuși că se întâmplă așa

  RăspundețiȘtergere

Da-ti cu parerea ca e gratis