luni, 20 ianuarie 2014

Plictiseala

Am să le spun hoţii de fericire, pentru că asta sunt. Cumva de-a lungul anului jumătate de când mă tot reinventez, am ajuns la concluzia că ne-am născut fericiţi, toţi bebeluşii sunt fericiţi, toţi copii sunt fericiţi, până când viaţa, societatea, „oamenii mari”, îi învaţă să nu mai fie.
Toate lucrurile din categoria „aşa se cuvine” sunt hoţi de fericire, care ne lasă fără o resursă preţioasă, trebuie deci identificaţi şi eliminaţi.
Azi plictiseala. Dacă vrei să treci la alt blog în ideea că tu ai atât de multe de făcut încât este exclus şi imposibil să fii plictisit, mai dă-mi 5 minute.
Suntem o genetaţie care suferă de plictiseală cronică nu pentru că nu am avea ce face ci pentru că avem prea multe de făcut. Începem mult prea devreme cu „trebuie să...” şi nu ne oprim niciodată.
Plictiseala nu înseamnă cu nu ai nimic de făcut ci că nimic din ceea ce faci nu îţi captează interesul, nimic din ce e pe lunga ta listă de To Do nu e vesel, nu faci cu plăcere, nu vrei să continui să faci şi după ce partea obligatorie s-a terminat. Niciodată nu apuci să faci lucrurile pe care abia aştepţi să le faci pentru că nu apuci să le termini pe cele de bun simţ.
Aşa-i că ţi se pare acum că eşti un pic plictisit?
1.Cea mai simplă soluţie este o vacanţă. Este poate cea mai înşelătoare dintre soluţii, pentru că nu face nimic pentru tine pe termen lung, exceptând situaţia în care vei da dovadă de atât discplină încât în vacanţa asta îţi vei petrece ceva timp planificându-ţi evadarea din marea plictiseală, imediat ce te vei întoarce problemele te vor aştepta unde le-ai lăsat, parcă mai multe şi mai grave, iar bateriile încărcate din vacanţă te pot ţine numai un timp.
2. Găseşte lucruri complementare, munceşti pe un scaun toată ziua? Mergi un pic pe jos, sacrifică un pic de sfântul timp şi măcar o staţie de autobuz fă câţiva paşi, dacă se poate cu un prieten, admiră cerul, vitrinele, fundurile sexy care merg înaintea ta, pălăvrăgeşte despre vreme şi curcubee dar rupe ritmul.
Ai tras din greu toată ziua stând în picioare, atacă din nou limitatul nostru timp şi stai 15 minute întins pe o canapea sau cu nasul într-o carte, ori o telenovelă dacă ăsta e genul tău.
3. Taci vreo 15 minute, nu în raport cu alţii, taci tu cu tine, ţine-ţi mintea tăcută, lasă lucruile să curgă în jurul tău, simte-te parte din ele şi doar bucură-te, nu te gândi la ce ai de făcut, de desfăcut, de reparat, de nimic. Doar respiră, bucură-te, există. Dacă ţi se pare că nu ai timp fă asta la vremea băii, prelungeşte-o într-o experineţă minunată.
4. Găseşte un hobby, ceva ce faci pentru sufletul tău şi atât, eu tricotez de parcă s-ar sfârşi lumea, probabil în curând toţi prietenii mei vor fi acoperiţi din cap până în picioare de tricotaje, nu contează, pe mine mă bucură să împletesc fire colorate. Trebuie să existe ceva pentru fiecare.
5. Vacanţe de o zi sau de week-end. Nu trebuie să fie în India, poţi merge la ţară, la a ta sau a unor prieteni, poţi merge în parc sau pe malul râului. Ia-ţi oamenii dragi, un coş de mâncare şi pleacă, rufele or să te aştepte, praful nu va face revoluţie, o zi liberă nu va face gaură în cer.
6. Dacă mersul la lucru a devenit o corvoadă, caută altceva, fă cursuri, ia o a doua slujbă pentru a vedea cum merge, fă ceva de o zi pe săptămână, pentru a nu te arunca în necunoscut şi a te stresa suplimentar, dar nu ridica din umeri spunându-ţi că situaţia e prea dificilă să renunţi al slujba asta. Caută o altă cale, o s-o găseşti.
7. Schimbă-ţi perspectiva, poate că ai dreptate să fii nesatisfăcut de unele aspecte ale vieţii tale, gândeşte-te serios al ele, dacă nu vrei să schimbi nimic, nu pentru că ţi se pare imposibil ci pentru că de fapt aşa vrei tu să fie lucrurile, atunci învaţă să apreciezi ceea ce ai, caută bucuria în  toate lucrurile mărunte.
De multe ori norul care îţi întunecă viaţa este una din creaţiile tale, caută-i razele de pe margine şi luminează-l până dispare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Da-ti cu parerea ca e gratis