joi, 2 ianuarie 2014

Obiceiul lunii ianuarie: lustruieste chiuveta

N-am fost niciodată vreo gospodină perfectă şi nici nu crez să ajung vreodată pe acolo, motivul de bază fiind că nu e unul din obiectivele mele în viaţă de când tot citesc tutorialele de la FlyLady am ajuns însă să mă gândesc mai bine la treburile astea şi m-am decis să creez „obiceiul lunii”.
Pentru ianuarie obiceiul care trebuie stăpânit presupune să îţi lustruieşti chiuveta, nu cred că se aşteaptă cineva să mă apuc acum de spălat chiuveta, îs destul de mulţumită de cum arată, există însă altceva care trebuie făcut să strălucească şi anume sufletul.
Te-ai gândit vreodată că toate lucrurile pe care le lăsăm să treacă de la noi, toate sentimentele şi stările neexprimate, toate cuvintele nespuse sunt ca un fel de farfurii murdare pe care le aruncăm în chiuvetă în ideea că le vom spăla la un moment dat?
Şi nu o facem sau cel puţin nu la timp şi o urmă inofensivă de mâncare poate deveni un focar de infecţie, o nemulţumire minoră pe care am aruncat-o în chiuveta sufletului poate sabota o relaţie sau o viaţă.
Aşa că în ianuarie facem să strălucească chiuveta, sunt destul de sigură că putem adapta tutorialul pentru gospodine la treaba asta. Sigur că în paralel am putea să spălăm şi chiuveta propriu zisă, aparent la nivelul subconştientului pe de o parte vei avea sentimentul că efectiv iei măsuri care să îţi îmbunătăţească viaţa, pe de alta rezultatul final îţi va da o stare de mulţumire, dacă ai putut face să strălucească chiuveta poţi rezolva orice nu?
Pasul 1 Scoate toate vasele din chiuvetă, mno e greu să scoţi dintr-o dată tot ce ai pe suflet, scoate cât să te simţi bine, analizează cât să faci un pas înainte spre starea de bine şi nu spre depresie.
Pasul 2 Umple chiuveta cu apă fierbinte şi ceva detergent, las-o aşa vreme de o oră
Stabileşte întâi cine eşti tu, care sunt regulile tale, care sunt principiile de la care nu te abaţi, ce contează pentru tine şi ce poate fi făcut şi cum vor alţii, o să îţi ia mai mult de o oră, stabileşte măcar 15 minute pe zi vreme de o săptămână, chiar dacă nu rezolvi total o să ai o idee destul de bună cum stai.
Pasul 3 Dă drumul apei şi clăteşte chiuveta.
Stabileşte cu ce sau cu cine vrei să începi primul şi ce trebuie să îi spui pentru ca lucrurile să înceapă să se îmbunătăţească
Pasul 4  Ia un parf de curăţat şi freacă bine chiuveta.
Fă-ţi curaj, găseşte timp şi spune-i celeilalte persoane care este problema. Foloseşte un ton calm, înflăcărarea nu e utilă, ba chiar va duce la efecte contrare, explică-i cum vezi tu lucrurile, cum te-au făcut să te simţi cuvintele sau faptele lui.
Pasul 5. Ia ceva ascuţit şi curăţă bine a îmbinări.
Mda aşteaptă-te şi la asta, aşteaptă-te să scoţi ceva murdărie şi să fie inconfortabil, aşteaptă-te ca unii oameni să plece din viaţa ta şi nu le purta pică, nu poţi obliga pe nimeni să se schimbe ca să îţi fie ţie bine, înseamnă că oamenii aceia nu aveau ce cauta de fapt în jurul tău, îţi va fi mai bine fără cineva care să te facă să suferi chiar dacă pe moment plecarea doare.
Pasul 6 Curăţă în jurul garniturilor, eventual cu o periuţă de dinţi.
Dap, mergi încet, schimbă atitudine cu atitudine şi mai ales fi dispusă să începi de la 0, adică să nu mai păstrezi resentimente, o luaţi de la capăt,  trecutul trebuie iertat şi uitat.
Pasul 7. Ia o soluţie de curăţat geamuri şi lustruieşte chiuveta.
E timpul să ne aducem aminte şi de părţile bune, mulţumeşte dacă e cazul spune cât de mult apreciezi ce apreciezi, cât de mult de bucuri că sunt în viaţa ta.
Pasul 8 Dacă tot nu îţi place dă şi un lustru cu ceară de maşină dar nu te încăpăţâna , e bine să ştii că ai făcut tot ce se poate, perfectionismul te-a adus din capul locului în situaţia asta.
Nici o relaţie nu e perfectă, creştem împreună, învăţăm împreună, ne greşim reciproc, dorinţa ta de a avea linişte şi de a te minţi că lucrurile merg cum nu se poate mai bine te-au făcut să ajungi aici. Acceptă că  vei lucra la relaţii cât timp vei trăi pentru că oamenii se schimbă câte un pic în fiecare zi şi e normal ca şi relaţiile lor să se ajusteze.
Pasul 9 De câte ori foloseşti chiuveta ia un prosop de vase şi şterge-o, aşa nu vei mai avea pete de apă.
De câte ori ceva nu e în regulă spune-o, poate cealaltă persoană implicată nici nu visează că pe tine te deranjează ceva, poate pentru ea nici nu contează faptul care pe tine te scoate din minţi şi în majoritatea cazurilor nu urmăreşte să te enerveze pe tine cu atitudinea sa.
Pasul 10. Nu te criza dacă ceilalţi nu sunt la fel de implicaţi în treaba asta, explică-le calm cum stă treaba şi în cazul chiuvetei şi în cazul relaţiilor. Ce a fost mai greu a trecut acum urmează numai întreţinerea, nu mai lăsa vasele să îţi aglomereze chiuveta şi resentimentele să îţi încarce sufletul. Dacă tot am inventat cuvintele foloseşte-le, o propoziţie spusă al timp te poate salva de ani de terapie, ani de regrete şi nopţi de lacrimi.
În fiecare seară din luna ianuarie stai 5 minute şi aminteşte-ţi ziua, ţi s-a întâmplat să fii rănit de o atitudine sau de un cuvânt, ia măsuri, spune-i celui care a făcut-o, dacă taci e posibil să se repete. Sigur e posibil să se repete şi dacă vorbeşti dar atunci vei şti ce trebuie să scoţi din viaţa ta nu?
Cam ăsta este obiceiul lunii ianuarie, hai să vedem ce iese de aici.

4 comentarii:

 1. S-o ia naiba de chiuveta! Decat s-o frec in 10 pasi de zici ca m-am pus pe dansat step mai bine imi cumpar alta, noua si lucioasa! Iar metaforic vorbind , daca nu isi revine in 10 pasi o inec in detartrant si gata!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mah cu trecerea timpului, adeca doar ce fu Revelionul, am devenit mai ardeleanca si mai dispusa sa lucrez in etape, algoritmi si pasi, renuntand la actiunile heirupist oltenesti. Amu' cat o tine si asta nu se stie dar om vedea

   Ștergere
 2. intr-adevar...lustruirea zilnica a sufletului, asta e un obicei care n-ar trebui omis de nimeni.Ne e rusine sa stam cu ciuveta murdara...dar murdaria din suflet se aduna cu anii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si ne e teama sa facem ordine acolo sa nu ii ranim pe ceilalti sau sa nu fim gresit intelesi. Nu stiu de ce dar foarte rar vorbim deschis despre ce simtim cu adevarat

   Ștergere

Da-ti cu parerea ca e gratis