miercuri, 29 ianuarie 2014

A nins
Sunt de la ţară, pe bune, nu în sensul că bunicii şi străbunicii mei mânuiau sapa şi coasa. Eu sunt de la ţară, trăiesc încă într-un sat mic mititel la marginea oraşului. Un sat din care trebuie sa ma mut, pentru ca nu ma mai tin picioarele sa fac un kilometru si ceva pana la autobuz şi inapoi in fiecare zi, peste câmp. Eh exagerez, drumul este asfaltat dar tot peste camp se cheamă, că e marginit de case neterminate şi din ce in ce mai multi căţei de pripas.
Dar să nu divagăm, ştiţi că nu-mi plac parantezele :P. Aşa cum spuneam sunt de la ţară şi deşi nu au fost reportaje pe tema asta la mine, la ţară, a nins. A nins mult, încă ninge, deja nămeţii au ajuns la jumătatea gardului deci se apropie serios de un metru.
Ca urmare a acestui fapt, eu, babele din vecini şi alţi locuitori ai cătunului nostru ne-am echipat de campanie, ne-am dotat cu utilaje serioase, adică lopeţi şi mături şi am purces să ne facem pârtii.  
Pentru cine nu a stat la curte procesul e complex, nu faci pârtie spre drum să ieşi din casă. Nope, întâi faci pârtie spre spatele casei să ajungi naibii la lemne, după aia mai trânteşti una spre fântână, pe urmă din astea principale se desprind secundarele: spre câine, spre găini, spre porc dacă ai, spre vacă etc. După ce hrăneşti efectivele, mai faci odată pârtie la fântână că trebuie să el dai şi apă, încă una scurtă aşa spre lemne, nici nu îi mai zici pârtie că doar dai şi tu cu mătura şi după aia porneşi pârtia mare aia care te reconectează cu civilizaţia.
În timpul ăsta zăpada lipsită de respect continuă să cadă şi se ajută pe ici pe colo şi de un viscol mic, nu cât să te ridice pe sus.
Acum avem noroc, pe strada principală trece plugul primăriei, nu mă pot plânge, primarul face treabă bună şi plugul trece la fiecare 2 ore, că e comuna mare şi avem numai un plug, ni s-o părut maibine să ne cumpărăm plugul nostru decât să avem contract cu vreo firmă de specialitate. La anu’ funcţie de buget poate ne mai luăm unul, aşa să avem.
Înainte după pârtia de picior şi pârtia de maşină, cine avea, ne apucam tot aşa în grup vioi să facem pârtii pe strada principală, până hăt la staţia de autobuz, care e departe v-am spus.
Bun, la noi a nins şi ne-am descurcat, numai că a trebuit să merg şi la lucru, în oraş, pe străzile principale, nu zic or trecut pluguri, oritrecut maşini, poţi merge, dar pe aleile alea din spatele blocului primăria o avut nesimţirea să nu bage oameni şi utilaje şi bieţii oameni sunt înzăpeziţi în apartamente.
 E scandalos, eu zic să chemăm naibii toate televiziunile şi să dezbatem în mijlocul troianului cum , evident din vina autorităţilor, dintr-un bloc cu 8 etaje şi 4 apartamente pe etaj nimeni nu a făcut măcar o potecă de picior acolo pe lângă scară.
Aşa cum spuneam a nins, şoc şi groază pe la final de ianuarie natura s-a decis să facă exact ce era menirea ei să facă şi ne-a prins probabil sub nămeţi bunul simţ care ne-ar ajuta să ne facem viaţa un pic mai bună şi drumul un pic mai accesibil.
Acum serios, că v-am zis trebuie să mă mut la oraş şi vreau să fiu pregătită, in ziua în care o să devin locuitor de apartament o să fiu lovită de o boală misterioasă care mă împiedică să îmi fac pârtie în faţa casei, chit că ea va fi un bloc cu 8 etaje? Că mai bine nu mă mai mut naibii decât să devin suferindă de aşa ceva.


4 comentarii:

 1. Buna! Stiu ca, faptul ca iti citesc blogul de ceva vreme, nu imi da dreptul sa-ti dau sfaturi, dar pentru ca ai intrebat, atunci iti spun :nu. Nu te muta la bloc. Iti trebuie doza mare de nesimtire sa supravietuiesti vecinilor din bloc. Poate doar sa ai norocul sa gasesti apartament intr-un bloc cu oameni cu o buna educatie, lucru cam greu in zilele noastre.
  La bloc ori nu iese nimeni sa faca partie ori daca iese cineva, e luat de fraier.
  Numai bine iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu prea am de ales cu mutatul. Si imi place sa primesc sfaturi, inseamna ca oamenilor le pasa. In plus o sa urmeze o serie intreaga de bloguri, in direct cum ar veni, despre imblanzirea vecinilor, daca s-a reusit cu o scorpie trebuie sa imi reuseasca si mie :)

   Ștergere
 2. Asa e! La tara se fac partiii intai in curte si apoi in strada. Iar la mine in sat s-au adunat vecinii si au facut partii si pe la babutele care nu mai pot saracele ca au peste 80 de ani. Si au facut ele prin curte dar spre strada si la poarta au facut barbatii din sat. Si daca nu e musai eu zic sa nu te muti....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu mutarea nu am ce face trebuie sa se intample, dar deja ma bate gandul sa pun bazele unui proiect de mutare a tarii la oras, macar sa ma cu ce sa ma ocup :)

   Ștergere

Da-ti cu parerea ca e gratis