duminică, 10 noiembrie 2013

Eu m-am nascut sa..........

Că tot stăm şi ne întrebăm de ce merg toate anapoda în ţara asta. Una dintre cauze se află acasă în relaţia pe care o avem cu copii noştri, în faptul că îi înregimentăm într-un sistem de educaţie care nu face diferenţe, care nu le caută şi evident nici stimulează capacităţile.
         Frumuseţea oamenilor constă în unicitatea lor, în faptul că nu suntem doi al fel şi nu ne plac aceleaşi lucruri cu aceeaşi intensitate. Suntem unici şi minunaţi fiecare în felul nostru dar încearcă să     explici la şcoală că pe tine te doare în başcheţi ca capacitatea copilului tău de a reţine pagini de logaritmi naturali şi  de a rezolva integrale.
         La şcoală toţi trebuie să înmagazinăm cât mai multe informaţii inutile, să fim notaţi pentru reuşita isprăvii ăsteia şi să ne luptăm cu corigenţe şi medii mici dacă nu ne iese sau dacă pur şi simplu nu ne interesează suficient încât să dezvoltăm vreun ulcer în clasa  zecea.
         Copii sunt destul de chinuiţi pe la noi. Se trezesc dimineaţa, merg la şcoală şi la întoarcere au de făcut kilometri de teme, fiecare profesor se comportă de parcă materia lui va salva omenirea şi nici unul nu face o diferenţiere, poate are în clasă vreun pasionat pentru care temele alea sunt floare la ureche, poate are doi cu care ar trebui să muncească mai mult, pe care ar trebui să îi împingă de la spate, să îi stimuleze dar ar trebui să lase lucrurile la nivel mediu cu ceilalţi.
         Mi-aduc aminte de perioada liceului, aveam un coleg genial în fizică şi unul genial în chimie, credeţi că oamenii ăştia puteau să studieze cât ar fi vrut în domeniile cu pricina? Nope, pentru că toată ziua toceau nişte comentarii la română şi trăgeam de ei cât puteam la teze şi lucrări să nu rămână corigenţi. Nu că ar fi refuzat să înveţe pur şi simplu nu se lipea de ei deşi munceau de 5 ori mai mult ca mine la literatură.
         Avem o tradiţie de ignorare a vocaţiei, nici măcar nu ne obosim să o căutăm, ne privim bebeluşii rozalii în leagăne şi visăm ce mari doctori, avocaţi sau profesori or să devină. Am văzut părinţi radiind că le-a intrat odrasla la facultate dar încă nu am văzut unul pleznind de fericire că s-a decis copilul să fie croitor sau cofetar sau strungar.
         Mno dar poate aşa e el fericit, poate atunci când intră în bucătărie timpul se opreşte în loc şi ar amesteca la bezele o viaţă fără să i se pară că e greu, trist sau inutil.
         Ar trebui să fim fericiţi când mergem la lucru, ar trebui să plecăm de acasă cu o stare de dimineaţa Crăciunului aşteptând să vedem ce ne aduce ziua aia bun.
         Dar nu suntem, pentru că ne alegem munca fără să dăm atenţie detaliului acesta, ne alegem muncă în ideea de a fi domni, de a avea bani sau titluri sau recunoaştere. Dacă faci cele mai bune prăjituri din lume, dacă îţi pui sufletul şi un strop de fericire în bezea ai mai multe şanse să devii un succes decât dacă  ţi-ai reprimat pornirea spre dulciuri şi ai ales să patrulezi prin spitale într-un halat alb, încruntându-te la pacienţi şi interesându-te foarte puţin spre deloc ce se întâmplă cu ei.
         Dacă ţi-ai ales drumul în viaţă întrebându-te ce este sigur şi nu ce îţi place să faci ţi-ai garantat o viaţă de nefericire.
         Câte profesoare avem din cauza raţionamentului : e o meserie curată, potrivită pentru o fată, de „doamnă”? Şi câte din ele sunt în stare să înveţe un copil ceva? Efectiv să îl înveţe nu să îl oblige să înmagazineze nişte noţiuni, nu să numere zilele până la pensie, nu să ciuntească draconic notele pentru că dacă ea e nefericită de ce ar fi altul fericit?
         Câţi preoţi avem pentru că s-au trezit într-o dimineaţă cu convingerea că Dumnezeu există şi ei nu pot trăi o zi fără să lucreze pentru el şi câţi pentru că nah popa nu moare de foame niciodată şi oricum or să îţi dea o parohie pe undeva, oamenii se botează, se căsătoresc şi se înmormântează deci nu ai cum să şomezi?
         Cred că şi asta e una din cauzele pentru care avem toate sistemele pe butuci, fiecare din el geme de oameni care ar trebui să fie în cu totul  alte părţi dar părinţii au avut puterea să îi împingă de la spate în direcţii greşite .