luni, 16 decembrie 2013

Cum sa supravietuiesti Craciunului

Ştiu vorbesc romgleză dar uneori chiar mi-e greu să traduc şi mai e şi inutil, că toţi folosim expresiile astea nativ fără să ni le mai traducem în mintea noastră.
N-am mai scris de mult, am fost ocupată să-mi fac o rochie de Crăciun, care nu e gata dar deja ce era greu a trecut aşa că mă pot întoarce la programul obişnuit.
Azi despre veselia Crăciunului că doar tis the season to be jolly, da’ ce te faci dacă nu eşti? Jolly vreau sa zic, dacă viaţa ta e în punctul ăla mai jos decât fundul Gropii Marianelor şi toată lumea din jur îţi zâmbeşte larg şi tâmp şi inutil şi te îndrumă voios pe o cale care nu e a ta şi care te face mai degrabă să vrei să te sinucizi decât să lălăi colinde?
         Aşa că aducându-mi aminte din tinereţile mele mai puţin zen m-am decis să descopăr câţiva paşi care să te ajute să treci peste Crăciun cu venele lungi.
1.Nu te încăpăţâna să lupţi împotriva ta, dacă tu nu te simţi jolly, nu afişa o veselie cumpărată cu kilu’ de la Auchan, o să îţi facă mai mult rău. Spune-le calm binevoitorilor cuprinşi de magia momentului că nu poţi participa la festivităţi şi vezi-ţi de ale tale.
2. Stai 10 minute locului şi stabileşte-ţi un program pentru perioada sărbătorilor. Evient că vrei să fii lăsat în pace dar asta nu înseamnă să stai şi să priveşti pereţii în vreme ce de la vecinii de alături se aud hohote de râs. Acum mai mult decât oricând ai nevoie de un program care să îţi ocupe fiecare minuţel.
3. Porneşte de la preferinţele tale, dacă îţi place să citeşti asigură-te că ai un stoc de cărţi, dacă îţi plac filmele  asigură-te că le ai în rezervă, nu te poţi baza pe tv zilele astea, orice îţi place să faci asigură-te că ai provizii.
4. Evită magazinele, nimeni nu e atât de fericit cît o fac reclamele să pară, nu ai nevoie să ţi se amintească în litere  exagerat îngroşate că la tine lucrurile nu sunt roz.
5. Răsfaţă-te, nu e musai să pui porcul şi sarmaua pe masă, deşi dacă îţi plac de ce nu? Dar cumpără-ţi găleata aia de îngheţată sau tortul cu care ai avea oricând o conversaţie.
6. În zilele fatidice Ajunul şi prima zi de Crăciun, Anul Nou închide telefoanele, lipsa celor 200 de mii de mesaje copy/paste cu urări de An Nou te va face să te simţi bine.
7. Tratează momentele ca pe nişte zile obişnuite, fă puţină ordine, udă-ţi plantele, lucrează ceva, nu sta înţepenit pe un scaun în ideea că e sărbătoare.
8. Evită cu orice preţ decoraţiunile, colindătorii şi pauzele publicitare cu familii la gura sobei şi îndrăgostiţi baladându-se prin mormane de zăpadă.
9. Seara fă o baie şi foloseşte o loţiune cu aroma ta preferată, îmbracă ceva comod şi instalează-te în vârful patului sau pe fotoliul tău preferat cu un pahar din otrava favorită sau o cana de ceva cald ( ceai, cacao, supă) şi atacă-ţi cărţile sau filmele.
10. Mergi la culcare la o oră decentă, eventual cu nişte căşti în urechi pentru a evita împuşcarea anilor sau a vecinilor de la 3.
Dacă tot ai supravieţuit sărbătorilor ziua următoare adu-ţi aminte că fericirea este o opţiune, stai din nou jos cu o agendă şi un pix şi schiţează un plan minimal care să te scoată din depresie. Timpul e o resursă preţioasă, mereu se poate face ceva bun cu el, aşa că de ce nu ai încerca şi tu?


4 comentarii:

 1. iubesc tare mult agitatia din aceste zile...sunt super activa! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ma deranjeaza agitatia, mi se pare ca avem foarte multe lucruri inutile in program si uneori uitam de ce e mai important. Au fost ani in care chiar am respectat programul de mai sus ca sa scap de agitatie :)

   Ștergere
 2. Apropos de dispoziția de Crăciun...
  Mă întreba cineva, zilele trecute, dacă mă bucur că vin sărbătorile de iarnă. A fost foarte surprins când i-am spus că nu neapărat. Nu știu la ce s-a așteptat, dar e clar că l-am dezamăgit. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ma bucur si nu ma supar. sunt foarte orientala la treaba asta, nu cred ca o sa fiu mai fericita decat de obicei numai pentru ca toata lumeapare sa fie pe prozac

   Ștergere

Da-ti cu parerea ca e gratis