sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Esti victima violentei in familie?

Pe lângă măsurile care asigură locuinţă victimei care a părăsit domiciliul familiei în regim de urgenţă legea 217/2003 prevede posibilitatea obţinerii unui Ordin de protecţie, cunoscut ca ordin de restricţie publicului larg,  prin care instanţa dispune  cu caracter provizoriu, una sau mai multe măsuri, obligaţii sau interdicţii prin care este asigurată protecţia victimei.

a) evacuarea temporara a agresorului din locuinţa familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate; 

b) reintegrarea victimei si, după caz, a copiilor, in locuinţa familiei;

c) limitarea dreptului de folosinţa al agresorului numai asupra unei parţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajata încât agresorul sa nu vina in contact cu victima;

 d) obligarea agresorului la păstrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de reşedinţa, locul de munca sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; 

e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa in anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventează ori le vizitează periodic; 

f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod cu victima; 

g) obligarea agresorului de a preda politiei armele deţinute;

h) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.
         Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune si suportarea de către agresor a chirii si/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporara unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc ori urmează sa locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne in locuinţa familiala. 
        Pe lângă oricare dintre masurile dispuse instanţa poate dispune si obligarea agresorului de a urma consiliere psihologica, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor masuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, in special in scopul dezintoxicării. 
         Aceste măsuri nu pot fi dispuse pentru o perioadă mai mare de 6 luni, dacă hotărârea nu menţionează durata lor măsurile încetează după trecerea a 6 luni.
         Cererea de emitere a ordinului de protecţie se depune la judecătoria competentă teritorial pentru domiciliul sau reşedinţa victimei şi este scutită de la plata taxei judiciare de timbru.
         Se poate depune personal sau prin reprezentant legal (mama pentru copii minori).
         Cererea se mai poate depune în numele victimei de către  procuror;  reprezentantul autorităţii sau structurii competente, la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, cu atribuţii in materia protecţiei victimelor violentei in familie;  reprezentantul oricăruia dintre furnizorii de servicii sociale in domeniul prevenirii si combaterii violenţei in familie, acreditaţi conform legii, cu acordul victimei. 
         Legea 217/2003 cuprinde în anexe un formular de cerere pentru emiterea ordinului de protecţie.
Cererile se judeca de urgenta, in camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie.
Citarea părţilor se face potrivit regulilor privind citarea in cauze urgente.  La cerere, persoanei care solicita ordinul de protecţie i se poate acorda asistenta sau reprezentare prin avocat.  Asistenta juridica a persoanei împotriva căreia se solicita ordinul de protecţie este obligatorie. In caz de urgenta deosebita, instanţa poate emite ordinul de protecţie chiar in aceeaşi zi, pronunţându-se pe baza cererii si a actelor depuse, fără concluziile părţilor.
Procurorul are obligaţia de a informa persoana care solicita ordinul de protecţie asupra prevederilor legale privind protecţia victimelor infracţiunii.  Judecata sa face de urgenta si cu precădere, nefiind admisibile probe a căror administrare necesita timp îndelungat. Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordinului se face in cel mult 48 de ore de la pronunţare. 
Ordinul de protecţie este executoriu.  La cererea victimei sau din oficiu atunci când împrejurările cauzei impun astfel, instanţa va putea hotărî ca executarea sa se facă fără somaţie sau fără trecerea vreunui termen.
 Hotărârea prin care se dispune ordinul de protecţie este supusa numai recursului, in termen de 3 zile de la pronunţare daca s-a dat cu citarea părţilor si de la comunicare, daca s-a dat fără citarea lor.  Instanţa de recurs poate suspenda executarea pana la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cauţiuni al cărei cuantum se va stabili de către aceasta.  Recursul se judeca cu citarea părţilor.  Participarea procurorului este obligatorie.
       Ordinul de protecţie se comunica de îndată structurilor Politiei Romane in a căror raza teritoriala se afla locuinţa victimei si agresorului. 
       Ordinul de protecţie prin care se dispune oricare dintre masurile prevăzute la art. 23 alin. (1) se pune in executare de îndată, de către sau, după caz, sub supravegherea politiei. 
       Pentru punerea in executare a ordinului de protecţie, poliţistul poate intra in locuinţa familiei si in orice anexa a acesteia, cu consimţământul persoanei protejate sau, in lipsa, al altui membru al familiei. 
         Organele de politie au îndatorirea sa supravegheze modul in care se respecta hotărârea si sa sesizeze organul de urmărire penala in caz de sustragere de la executare. 

         La expirarea duratei pentru care a fost emis ordinul de protecţie dacă starea de fapt nu s-a schimbat se poate solicita emiterea unui nou ordin de protecţie.

6 comentarii:

 1. Buna,

  te invit la un concurs simplu pe blogul meu. Cu 2 distriburi pe facebook poti castiga unul din cele doua pandantive gravate dupa placul inimii tale, cu foto sau text. Unul este placat cu aur, altul cu rodiu.

  Concursul se afla pe prima pagina a blogului meu, sper ca vei participa.

  Numai daca vrei, scuze de off-topic. :)

  Te pup si multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 2. Da, ordinul acestea se emite, nu-i vorbă, dar în majoritatea cazurilor, patenerul agresor e o ființă puternic antisocială, pe care o asemenea „hârtie” nu-l poate împiedica să facă rău celor care au cerut emiterea lui. Așa că tot îestul ar fi cea mai potrivită măsură împotriva lui. Oamenii ăștia n-au niciun Dumnezeu...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dupa ce obtii ordinul politia il poate lua pentru nerespectarea hotararii judecatoresti, fara ordin nu au nici ei cum sa til-s scoata din casa. LEgea asta tot e un pas inainte

   Ștergere
 3. Ai dreptate. Dar, ca mai toate legile de la noi, nu prea e respectată. Iar când își mai bagă coada și unii judecători...
  De pildă, fostul soț al sorei mele a cerut să i se extindă perioada când stă cu copilul lor, deși exista o plângere împotriva lui că a dispărut împreună cu cel mic peste 24 de ore și nu a dat niciun semn de viață, de a trebuit să-l găsească Poliția și să-l aducă la domiciliu. Ei bine, replica absolut tâmpită a judecătoarei (femeie deci!) a fost: ”Dar chiar trebuia să anunțați Poliția numai pentru atâta lucru!?” Adică faptul că mama era înnebunită de neliniște în legătură cu soarta puiului ei (drumurile erau înzăpezite și cei doi plecaseră cu mașina în nordul Moldovei; plus că ex-ul obișnuia să țină copilul acela de 5 ani pe bancheta din față, fără centură de siguranță...) erau doar mofturi în opinia ei. Și bineînțeles că a dat câștig de cauză tatălui. Eu cred într-un soi de justiție divină mai degrabă decât în cea umană, supusă greșelii. Întâmplător, femeia aia era însărcinată pe atunci, iar soțul ei are mari probleme cu băutura, așa că urmarea nu e greu de închipuit. Evident că i-am dorit din tot sufletul să treacă prin situații cel puțin la fel de neplăcute ca aceea prin care a trecut soră-mea. Și trece. Și va mai trece...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ma face sa incep cu judecatorii ca nu mai terminam ever. Recent la una din instantele din zona, disperati de rata in care judecatorii dobandesc tot felul de boli sau mor au decis sa faca o slujba de sfintire a cladirii. Sigur o sa ii ajute ca oamenii cand isi iau solutiile fix spre cladire isi indreapta gandurile "binevoitoare" nu-i asa?

   Ștergere

Da-ti cu parerea ca e gratis