sâmbătă, 7 septembrie 2013

Lectia de fericire 6

Ştiu am mai recunoscut treaba asta, uneori, în ciuda largului fond lexical al limbii române nu pot traduce nişte chestii care îmi trec prin cap, nu găsesc echivalentul corect care să acopere toate sensurile, dacă găsiţi voi termenul perfect spuneţi-mi şi modific textul până atunci lecţia de fericire de azi are numai două cuvinte „Don’t obsess”.
Şi nu mă refer numai la îngrijorările obsesive, la gândurile negre, la necazuri. E la mintea cocoşului că dacă îţi ocupi mintea la nesfârşit cu treburile astea sunt foarte mici şanse să fii fericit vreun minut.
Nu îţi concentra întreaga fiinţă în jurul a nimic. Visează, speră, plănuieşte, dar nu o face de parcă viaţa ta s-ar sfârşi dacă nu se întâmplă fix aşa cum ai dorit tu.  Pentru că foarte rar putem să vedem imaginea de ansamblu, pentru că binele de azi s-ar putea să ni se pară rău mâine, pentru că în vreme ce tu arzi de la ambele capete cu gândul într-un singur loc, într-o singură modalitate de a obţine ceva, într-o singură persoană care te-ar putea ajuta, viaţa trece calm pe lângă tine cu sute de oportunităţi pe care nu apuci să le vezi.
Visează dar fă o cu ochii deschişi, nu privi într-un singur punct, lasă că pierzi frumuseţea peisajului dar cu ochii pe un singur drum, de regulă unul dificil, nu o să vezi aleea plăcută care te duce fix în acelaşi loc dar fără atâtea eforturi.
Treaba aia cu „toate drumurile merg la Roma” ar putea fi aplicată foarte larg la o adică, nu contează pe care drum anume apuci în mod clar tot acolo o să ajungi, atunci de ce să te agăţi cu îndârjire de unul singur?
În fond ce îţi doreşti? Să ai o casă anume? Să ai mormane de bani? Să fii cu cineva bine stabilit? Aşa pare nu? Eh bine, de fapt îţi doreşti să fii fericit. Toate cele de mai sus sunt numai căi care îţi pot trece prin cap spre a ajunge acolo, de regulă, căi combinate între ele.
Dacă tot ce îţi doreşti este să fii fericit de ce să crezi că o poţi face într-un singur fel? Nu ai nevoie de mulţi bani ci de suficienţi pentru nevoile adevărate. Nu, nu fac parte din cei care cred că nu e necesar să ai bani pentru a fi fericit, ştiu că ei singuri nu sunt o garanţie dar sunt destul de utili în proces.
Nu ai nevoie de persoana X, fericirea ta nu se găseşte în buzunarul de la spate al nimănui, ai nevoie de comunicare, de iubire, de prietenie şi Slavă Domnului suntem suficienţi pentru a exista cel puţin câteva persoane care să îţi poată da aşa ceva şi de la care chiar să fii de acord să primeşti. Compatibilităţile sunt dificile dar oricum am aplica statistica şi combinaţiile tot ne ies câteva variante câştigătoare.
Tot ce trebuie să faci este să îţi urmezi visul cu mintea deschisă, nu fi închistat, nu alege un drum pe care să îl urmezi cu ochelari de cal. Sfârşiturile sunt de fapt începuturi, norocul surâde peste tot, viaţa e frumoasă câtă vreme eşti dispus să priveşti afacerea din mai multe unghiuri şi cu o minte deschisă.

Don’t obsess, bine sau rău toate vin şi pleacă, lasă-le să curgă,  tu eşti mai mult decât bunurile, oamenii şi întâmplările din viaţa ta, tu vei continua să trăieşti şi să fii bine în lipsa oricăruia dintre lucrurile care azi ţi se par esenţiale, ba la un moment dat vei descoperi că poate îţi este chiar mai bine fără unele din ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Da-ti cu parerea ca e gratis