sâmbătă, 10 august 2013

Porc sau gaina?

Că nu ştiu de unde mă tot găsesc întrebările astea în ultima vreme, probabil am prea mult timp liber. A nu se înţelege că-mi odihnesc fizicul toată ziua la umbra azaleelor dar câtă vreme mâinile mai spală un aragaz sau plimbă un aspirator mintea e destul de liberă să zburde pe unde vrea ea.
         Nu ştiu nici unde am auzit prima dată despre povestea cu porcul şi găina, probabil în vreun film american, se pare însă că mi-a rămas în cap la un oarecare nivel. Şi cred că asta este problema de bază a relaţiilor, de orice fel.
         Povestea spune că mergând porcul şi găina se întâlniră şi discutară despre deschiderea unui restaurant, când au ajuns la nume găina propuse „Şunca şi oul” numai că porcul respinse ideea, pentru că el ar fi fost dedicat restaurantului iar găina numai implicată.
         Aşa cum ziceam asta este problema relaţiilor. O relaţie implică în mod necesar cel puţin două persoane şi când nivelul de implicare este diferit încep problemele.
         Pentru a folosi şunca porcul trebuie să se sacrifice, să îşi dea viaţa, găina poate produce oricând un alt ou. Nu-mi spuneţi că o relaţie nu este echivalentă morţii, pentru că este, depinde numai cum o priveşti. Viaţa ta aşa cum era înainte nu va supravieţui momentului, nu dacă vrei să dai o şansă reală relaţiei, trebuie să îi faci loc şi celuilalt, să ţii seama şi de preferinţele şi sentimentele lui, să îl ajuţi, să mai laşi de al tine.
         Dacă în relaţie nimeresc doi porci (culmea e că o spun fără nici o răutate) lucrurile merg, amândoi vor spune la revedere vieţii de dinainte şi se vor dedica unei noi versiuni.
         Lucrurile merg şi cu două găini, pentru că fiecare are nevoie de propriul spaţiu şi nivelul de implicare mai superficial i se pare atitudinea normală.
         Tragediile apar în cuplul porc – găină, pentru că vor fi alternativ nefericiţi până la despărţire. Iniţial fiecare va face ce ştie el mai bine, unul se va schimba, celălalt se va menţine la marginea implicării. După o vreme porcul va ajunge al concluzia că el dă prea mult şi nu primeşte nimic şi  reproşurile fie vor determina o despărţire, fie o vor face pe găină să încerce să îşi schimbe stilul şi să se implice mai mult. Numai că nu poţi lupta cu propria fire, dacă ai nevoie de independenţă la un moment dat iubirea va începe să te sufoce şi găina va începe şi ea cu reproşurile. Cam acesta este momentul despărţirii de regulă cu strigături.
         Şi nu contează dacă protagoniştii au împreună o căsătorie sau o afacere, câtă vreme nivelul lor de implicare nu este acelaşi lucrurile se vor destrăma mai devreme sau mai târziu.
         Aşa că înainte de a te arunca într-o relaţie poate ar fi mai bine să-l  întrebi pe celălalt dacă este porc sau găină şi să vezi dacă vă potriviţi.

         Că tot e la modă să termini blogul cu o întrebare dacă tot ai citit până aici tu eşti porc sau găină?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Da-ti cu parerea ca e gratis