marți, 20 august 2013

Cheesecake

Este clar, indubitabil şi irefutabil, când vine vorba de gătit şi mai ales de prăjiturit îmi ia Dumnezeu minţile şi mă trezesc postând reţete la comentariile de pe blogurile oamenilor. Dacă am trecut şi pe la voi nu puneţi la suflet, am şi eu gărgăunele meu, dau reţete, ba chiar într-o zi m-am pomenit scriind despre secretele iaurtului de casă, nu mai ştiu la cine.
         Aşa că azi m-am decis să vă scriu reţeta mea de cheesecake şi să-mi bag momentan picioarele în proiectul blogului culinar la care nu apuc niciodată să înaintez că sunt băgată în mai multe plăcinte de cât am degete.
Problema este că mi-e greu să dau cantităţi, în ciuda legendei urbane conform căreia pentru prăjituri mâncabile trebuie să te deplasezi cu balanţa prin bucătărie mie îmi ies cu cantităţi „după ochi”
         Ce ai nevoie ? Sfatul meu e să nu pleci la războiul acesta fără o formă detaşabilă, pe bune o să-ţi blestemi inspiraţia dacă foloseşti o formă obişnuită başca asta cu forma nedetaşabilă merge numai la prăjiturile care nu pupă cuptor, pentru că dacă vrei să îţi scoţi opera pe un platou va trebui întâi să tapetezi temeinic cu folie alimentară, ori nu vrei să ştii ce poate face produsul cu pricina în cuptor.
        Întâi  reţeta fără coacere că e vară deh
         - 300 - 350 grame de biscuiţi, eu îi prefer pe cei cu cacao la isprava asta
         - un pachet de unt
         - o sticluţă de esenţă, la mine de rom, la voi ce va pofteşte sufletul, de migdale ar merge bine cu brânza ( la prima încercare puneţi o linguriţă de esenţă, pentru o sticlă întreagă se cere pasiune nelimitată pentru aroma aia)
          - opţional dar recomandat cu căldură o mână de nuci şi una de stafide.
         - cam 600 de grame de brânză mai grăsuţă si mărunţită ( răzătoare, blender, ce ai)
           - 400 grame de smântână serioasă
          -  zahăr, reţeta ar zice 8 linguri eu zic vreo 16 ca să fie dulce.
         - un pliculeţ de gelatină
         - o bere rece
        Primul pas , desfă berea, ia o înghiţitură şi întreabă-te dacă vrei neapărat să faci asta.
         Pregăteşte tava, dacă e detaşabilă pune-i nişte hârtie de copt pe fund, dacă nu e  îmbracă-i interiorul în folie, ai grijă ca folia să fie mai înaltă decât marginile tăvii, măcar 2 cm.
         Zdrobeşte biscuiţii, dacă ai robot cu acela, dacă nu cu sucitorul, mărunţeşte şi nucile amestecă-le în biscuiţi cu stafidele. Topeşte untul, numai topit da? Nu-l fierbe. Amestecă untul cu praful de biscuiţi.
       Întinde rezultatul în tavă, pe fund şi pe pereţi până unde ajunge, zvârle tava în frigider, nu congelator da? Mai bea nişte bere şi apucă-te de cremă.
         Bate sănătos smântâna până se întăreşte , pune şi zahărul,  mai bate o vreme gândindu-te la nemurirea sufletului, când se ţine pe picioarele mixerului adaugă brânza şi amestecă. Cam tot la momentul acesta ar trebui să pui gelatina în apă rece, vreo 10 minute parcă scrie pe plic, de vis este sa foloseşti un vas cu coada,  şi o oală mai largă cu apă pe aragaz. În viaţa mea smântâna nu s-a comportat cum trebuie, nu te stresa poate fi şi un pic mai moale, de aia Dumnezeu a lăsat gelatina pe pământ..
         La ora asta ar trebui să ai în bol un amestec dulce de frişcă şi brânză. Dacă îţi este musai poţi adăuga ceva banană sau piersică dar eu aş zice să nu, că de aia e cheesecake, lasă faci experimente la a doua sau a treia.
          Apa de pe aragaz probabil clocoteşte  pune vasul cu gelatina în ea şi amestecă până se topeşte, ai grijă să nu o fierbi, până numeri tu al 60 ar trebui să fie gata.
        Toarnă gelatina peste crema de brânză, amestecă, scoate tava din frigider şi toarnă crema peste blat, bagă la loc şi mai întreab-o de sănătate peste vreo 8 ore, când fie desfaci marginea formei, fie scoţi cu infinită grijă capodopera trăgând de celofan. Termină-ţi berea că se încălzeşte.
      Amu’ aia cu coacere nu e foarte diferită numai că în loc de gelatină îţi trebuie vreo 3 ouă şi e exclus s-o faci în formă nedetaşabilă.
         Diferenţa constă în faptul că la final în crema de brânză cu smântână  în loc de gelatina, încorporezi cele 3 ouă, recomandat ar fi să le pui pe rând.
         Încălzeşte cuptorul, eu am unul electric şi-l folosesc la 180 de grade, fiecare cu cuptorul lui la o adică. Îl pornesc cu vreo 10 minute înainte de a pune prăjitura să se încălzească, apoi o coc vreo  50- 60 de minute până i se desprind marginile un pic, în mijloc tremură dar este coaptă.
         Pentru că forma e detaşabilă se va scurge unt în cuptor, pune o tavă goală sub cea cu prăjitura dacă nu vrei unt ars peste tot.
         Când este gata las-o să se răcească vreo 4 ore  apoi pune-o în frigider peste noapte.

      De amorul artei eu i-am pus şi căpşuni  deasupra, aaaa, da a mea e cu coacere. Aşa mi-a ieşit. 

6 comentarii:

  1. Felicitari :)Mno, acum daca intri la vreo dieta , iti las ceva sa nu ramai fara carbohidrati
    http://www.hapi.ro/cheesecake-cu-portocale-varianta-raw-vegana/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, mititica de mine, sa ma fereasca al de Sus de vreo dieta fara prajituri, cred ca de aia nu prea imi reuseste figura de altfel :))

      Ștergere
  2. Desi ma topesc dupa dulciuri, de aceasta data mi-a atras atentia stilul amuzant in care ne-ai prezentat reteta si pasii pe care trebuie sa ii urmam, mai mult chiar decat prajitura in sine. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gatitul fara veselie duce la mancare fara gust :)

      Ștergere
  3. Imi place cheesecake de mor, dar eu asa ceva nu fac, bre, ca pare greu. Ma duc sa-mi cumpar una:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru tine adaptez reteta cu 2 beri sau cate o fi necesar :)

      Ștergere

Da-ti cu parerea ca e gratis