luni, 29 iulie 2013

Lectia de fericire 2


         Ţi-ai stabilit ce înseamnă pentru tine să fii fericit ? Tot ce înseamnă? Şi ce ar putea însemna? Mă îndoiesc că ai stat atât de mult timp să te gândeşti al tine, l-ai fi considerat timp pierdut dar hai să zicem că te cred.
         Acum ia un pix şi o foaie de hârtie şi începe să descoperi lucrurile pe care îţi place să le faci, alea în timpul cărora uiţi că există lumea de afară. Brodat, pictat, citit, tricotat, dansat, alergat, grădinărit, meşterit la diverse, recondiţionat mobilă veche, croit, prajiturit, bai luuuungi în căzi pline cu spumă şi orice te mai face pe tine să ticăi trebuie să fie pe lista aia.
         Ştiu că trăim într-o lume foarte grăbită în care nu avem timp să mirosim trandafirii dar ne vom ocupa despre asta data viitoare. Acum trebuie numai să găseşti lucrurile în care vrei să îţi pui energia, cele care ţi-ar face ziua mai bună chiar dacă până la ora aia ai crezut că ai făcut o excursie de 12 ore în iad.
         Când ai găsit cel puţin 20 de astfel de lucruri opreşte-te şi analizează-le, unele nu pot fi făcute des, mie una îmi place să descopăr oraşe noi, ţări noi, culturi noi. E al dracului de greu să trăieşti aşa într-o veşnică vacanţă aşa că în cea mai mare parte a timpului mă limitez la plăcerile care necesită investiţii minime.
         Ca atare, priveşte-ţi lista şi ordonează-le din punct de vedere al accesibilităţii financiare, sunt unele pe care le poţi folosi zilnic, unele pe care le poţi repeta lunar, altele pe care ţi le îngădui o dată pe an. Stabileşte-ţi pentru fiecare în parte un plan de asigurare a resurselor.
         Probabil ţi se pare la fel de dificil ca şi partea cu timpul, dar dacă priveşti şi lista de cumpărături o să descoperi că ai cumpărat unele lucruri inutile, că altele pot fi înlocuite sau din a treia categorie pur şi simplu cumperi mai mult decât îţi trebuie. Cu un pic de bunăvoinţă banii pentru micile tale plăceri or să iese la suprafaţă.
         Investeşte într-un caiet sau refoloseşte o agendă folosită numai pe jumătate. Încearcă să faci loc în viaţa ta uneia din activităţile alea plăcute pe care tocmai le-ai descoperit măcar de două ori pe săptămână şi notează evenimentul. Fă-ţi o programare pentru tine ca şi când ai fi client, ca şi când ai fi cineva cu care trebuie să te întâlneşti, căruia trebuie să îi dai o mână de ajutor.
         Respectă programarea fără scuze aşa cum ai face cu un terţ. Nu lăsa altceva să se interpună şi nu te simţi vinovat pentru treaba asta. Mda e un pic nefolositor să respecţi  programarea cu tine dar în loc să te  bucuri de ce ai de făcut să îţi ţii lungi discursuri despre ce persoană rea eşti că iroseşti timpul pe tine când puteai să îl iroseşti pe altcineva.
         La început o să ţi se pară greu, o chestie forţată dar în câteva luni va deveni un obicei care te ajută să mai scapi de stres, să priveşti lucrurile cu alţi ochii, să ai o minivacanţă de cel puţin două ori pe săptămână sau de mai multe, în fond există lucruri plăcute care pot fi făcute în fiecare zi şi alea 30 de minute în care te pierzi din lume compensează binişor stresul cotidian.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Da-ti cu parerea ca e gratis